úterý 22. prosince 2009

Hair

Film Miloše Formana „Hair“ (Vlasy) jsem poprvé viděla přesně před pěti lety. Okouzlil mě a mnohé moje kamarády taky. Původně byl tento muzikál uváděn na Broadwayi. V roce 1979 podle něj vznikl film. Bohužel ve své době propadl, protože lidé měli v té době už plné zuby hipíků a války ve Vietnamu.

Dnes patří snímek mezi klasiku. Příběh začíná ve chvíli, kdy venkovskéhý mladík Claude Bukowski (John Savage), odjíždí k odvodu do New Yorku, aby ve Vietnamu hrdě sloužil své vlasti a s velkou pravděpodobností tam za ni i padl.

V Central Parku zahlédne krásnou dívku jedoucí na koni a seznámí se s partičkou hippies charismatickým Bergerem (Treat Williams), blonďatým Woofem (Don Dacus), černým Hudem (Dorsey Wright) a dívkou Jeanie (Annie Golden), která čeká dítě buď s Hudem, nebo Woofem, ale je jí jedno s kým.

Ač se Claude zpočátku tváří velice nedůvěřivě, nakonec přijme Bergerovo pozvání a stráví s touto partičkou zbytek odpoledne a následujícího dne se jich všech pět vetře do vznešeného domu newyorské smetánky na oslavu narozenin Sheily (Beverly D‘Angelo), té dívky na koni. Protože je podle jejich vzezření na první pohled jasné, že mezi pozvané nepatří a ani na opakované výzvy neodejdou, skončí všichni ve vězení. Předtím ale Berger předvede dnes legendární tanec na stole doprovázený písní I Got Life.

Film je celý našlapaný chytlavými písněmi. Jejich autorem je Galt McDermot. Těm, kteří film viděli, další děj popisovat nemusím, těm ostatním to nemůžu udělat, protože to by pak z filmu nic neměli. Doporučuji zhlédnout, stojí to za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat